Ouderdom komt met gebreken

Oudjaarsavond 2016. Gezellig café in de Pijp, drukte alom, leuke mensen, foute muziek, oliebollen, bittergarnituur en de drank vloeide rijkelijk. Zo tegen twaalven begint de spanning een beetje op te lopen. Noem het kinderachtig, maar ik ben dan echt een beetje zenuwachtig. Je leeft op zo’n avond toch naar dat ene moment toe. Nog vijf minuten, nog drie, nog twee, oeh bijna…. Toch was er één iemand in het café die die spanning totaal niet leek te voelen. Sterker nog: diegene deed alsof het een avond was als alle anderen…

Diegene over wie ik het heb, is de DJ. De DJ! Geen moment vroeg die man zich af of het niet al eens richting de jaarwisseling zou lopen. Geen moment kwam het ergens in zijn hersenpan omhoog dat er afgeteld moest worden. Geen moment besefte die vent zich dat het al twaalf uur was geweest. Hij draaide stug de ene hit na de ander door. Gênant! Met als gevolg dat iemand van de gasten het niet meer aan kon zien, de microfoon van de DJ tafel griste en op z’n plat Amsterdams riep: “Jaaaa mensen, we vergeten allemaal wel eens iets, maar het is 2016 hoor!” Als enige in het hele land telde wij nog om vijf over twaalf af en zoenden we elkaar een gelukkig nieuwjaar.

Laten we het er maar op houden dat ouderdom met gebreken komt. En dat iedereen wel eens een foutje maakt of iets vergeet. Hoewel de beste man maar één taak had die avond, en zijn moment glansrijk miste, heeft hij wel voor de meest hilarische jaarwisseling ooit gezorgd. En da’s ook wat waard.

Welke wijn?
Chateau d’Aiguilhe uit 1981

Welke druif?
Staat niet op de fles (vroeger was het zo dat de Fransen vonden dat je hoorde te weten wat er in een fles Grand Vin de Bordeaux zit – en daarom weigerde om het op het etiket te vermelden)

Gekocht bij?
Gekregen en gedronken tijdens kerstavond

De fles openen was een groot drama: de kurk was gortdroog en brokkelde constant af. Maar hoewel deze wijn langer op de wereld is dan ik, is de kleur nog prima. Vaak zie je dat oudere wijnen een beetje bruin worden, maar in de kleur was niks terug te vinden van dit bejaarde flesje. Tot je de wijn rook. Mmm daar worden we niet echt vrolijk van. Veel zuur en ook een sterk muffe geur. Helaas is de smaak precies zoals de reuk. Muf, heel veel zuur en geen spoor meer van een fruitige lekkere wijnsmaak. Jammer, deze wijn heeft zijn moment gemist. Had een jaartje of vijftien eerder gedronken moeten worden. Ook voor wijn geldt: ouderdom komt (zo af en toe) met gebreken. Aan wie doet mij dit toch denken?