Mannen en wijn

Als stelletjes gaan samenwonen verandert er veel. Zo snel als het aantal sociale contacten minder wordt, zo snel stijgen de avondjes hangend op de bank. Laten we toch maar thuis blijven vanavond. Ook de voorheen vastgeroeste drank- en spijsgewoonten gaan op de schop. Precies op dat punt gebeurt er iets wonderbaarlijks. Mannen gaan – na lang of na kort tegenstribbelen – aan de wijn. Goede combi? Mannen en wijn?

Een vriendin van mij heeft er een flink aantal jaren onder geleden. “Hij drinkt alleen maar bier. Zitten we in De Goudfazant aan een vijfgangen diner, bestelt hij BIER bij het eten.” Meelevend kijk ik naar haar en moet ik concluderen dat het bij mij niet veel beter gaat. Die van mij drinkt wel wijn. Zeker. Van alles: mooie zware rode wijnen, bruisende witte en zelfs roseetjes tikt hij weg. Precies: ik bedoel tikken. De vloeistof die met bloed zweet en tranen door een lief wijnboertje ergens in het pittoreske Frankrijk met liefde en zorg is gemaakt, verdwijnt het keelgat in als, juist ja: die gele rakkers. Daar worden we dus niet blij van.

Daarom deze super vrouwelijke rose, die zelfs ik zo zou kunnen wegtikken. Maar dat doe ik niet. Uit respect voor die wijnboer. En: hoe langer ik met die wijn doe, hoe langer ik er van geniet.

Welke wijn?

Nice Rose uit de Provence

 Welke druif?

Een combinatie van grenache, cinsault en syrah

 Gekocht bij?

De Gall & Gall aan de Haarlemmerstraat, waar het zwart stond van de mensen en maar een verkoper achter de toonbank stond. Gekozen op de pure gok dus.

Deze rose is bijna babyroze. Het doet lieflijk aan het glas. Toen ik de rose inschonk, in gemengd gezelschap, waren het de vrouwen die direct een opmerking maakten over de “lieve” kleur. Tot zo ver de kleur, over naar de geur. De geur is net zo lief als de kleur. Lieve fruitjes als aardbei, framboosjes en zoete kersjes zijn duidelijk merkbaar. Uit het glas knallen doen ze niet, maar ze zijn zeker aanwezig. En dan de smaak. Je raadt het al: net zo lief als de kleur en geur. Weinig body, maar heerlijk voor op het terras, bij lichte tapas. Voor je het weet drink je ‘m op als… uhm ja bier.