Helemaal in balans met een evenwichtige Italiaan

Ik heb een social media ergernis. Nou ben ik daar zeker niet de enige in, maar deze ergernis heb ik nog niet vaak gedeeld met de medemens. En eerlijk gezegd heb ik ‘m ook nog nooit gehoord van anderen. Maar het kan niet anders dan dat er meer mensen op deze aardbol rondlopen, die dezelfde irritatie voelen als ik. Nou, wat is er nu zo vervelend op social media dat er zelfs een volledige blog aan gewijd wordt? Het gaat om foto’s die mensen plaatsen op Facebook.

Nee, het gaat niet om de overload aan foto’s van kinderen, huisdieren of wazige donkere foto’s van half lege borden (kijk mij eens chique uit eten gaan). Heus, bij veel van die foto’s denk ik “moet dat”, maar dat kan ik nog wel handelen. Kinderen van jezelf zijn nu eenmaal altijd de leukste, jouw huisdier is sowieso de schattigste en jouw avondje uiteten is bij uitstek de meest geslaagde. Prima dat je dat deelt met de rest van de wereld. Nee, mijn ergernis gaat over iets anders (ik merk dat ik er steeds agressiever van ga tikken). Komt ‘ie: het gaat om mensen die de neiging hebben om ongeveer 36 vrijwel identieke foto’s online zetten.

Ik zal proberen de situatie te schetsen. Stel je bent lekker een dagje naar het strand. Met de hond. Een uitje waar je als trotse hondenbezitter uiteraard enorm van geniet. Dat moet sowieso gedeeld worden. Al wandelend door de duinen neem je natuurlijk uitgebreid de tijd om je trouwe viervoeter vast te leggen. Dan is het ideale moment daar. Met zijn tong uit z’n bek poseert ‘ie op een prachtig plekje zand. Klik klik klik klik, hup lekker veel foto’s voor op Facebook. Tot hier prima. Ik zou dan denken, je kiest de mooiste uit, deelt die met je vrienden en iedereen weet: joh die Lisanne heeft een lekkere middag in de duinen gelopen met haar hond.

Maar op de een of andere manier gaat het daar vaak mis. Mensen zetten in plaats daarvan een foto online van de hond als ie naar links kijkt, als ie naar rechts kijkt, net gaapt, z’n tong uitsteekt, z’n kop een beetje schuin houdt, net wil weglopen, gaat pissen tegen een paal en als ie uitgebreid gaat liggen tukken. Waarom?! Waarom plaatsen mensen AL die foto’s online?! Als buitenstaander weet je echt genoeg op basis van 1 foto. Waarom krijg je ze allemaal te zien? Ik ben het spoor volledig bijster.

Ik kan trouwens nog even verder gaan. Foto’s van kinderen. Een kleuter die van een glijbaan glijdt. Eén op de trap, één bovenaan de trap, één als ze gaan zitten, één halverwege de glijbaan en dan nog 3 als ze er vanaf zijn). Van borden. Eerst met veel voedsel, dan is de helft op en vervolgens is het bord leeg. Wat knap, je hebt je bord leeg gegeten! Oh, en je hebt zelfs de garnering braaf verorberd.

Goed weer even zen worden. Jullie weten inmiddels wel hoe ik dat doe…

Welke wijn?
Vigna Vecchia uit Umbrië , Italië (2014)

Welke druif?
Trebbiano Spolentino

Gekocht bij?
De najaarsproeverij van YanFlorijn

De wijnen van YanFlorijn zijn vaak natuurwijnen. Dat betekent: zo min mogelijk ingrepen en additieven bij het wijn maken. Zeg maar een wijn zonder E-nummers. Helemaal zen dus. Het leuke aan deze wijn is dat ‘ie troebel is, net een verse appelsap. Als je ‘m ruikt is ie zoet, zwoel en zwaar. Van die grote gele rozijnen. Maar dan drink je ‘m? Bijna het tegenovergestelde! Fris en fruitig, bloemig. Een lekker zuurtje, maar niet overheersend. Alles is mooi in balans. Yin Yang, eb en vloed, Feng Shui. Was ik net aan het klagen? Nee toch?