Het leed dat wijnkennis heet

Begin van dit jaar ben ik begonnen aan een wijncursus. Dat deed ik met heel veel plezier, en daar is ook de inspiratie ontstaan voor het opzetten van Wijnmuis Amsterdam. Nu heb ik naast mijn hobby, ook nog een baan. Ja, helaas kan ik niet 24/7 met wijn bezig zijn. Ik heb een hele leuke baan, al zeg ik het zelf, en vooral veel leuke collega’s. Collega’s die ook wel een borreltje lusten. Niet moeilijk voor te stellen dat onze vrijmibo’s goed toeven zijn.

Niet incidenteel wordt er op mijn werk een borrel uit de kast gepakt. Zo doen we dat ook met nieuwe klanten. Zodra de befaamde mail met handtekening binnen is, staan we binnen no time voor de koelkast. Daar moet op gedronken worden! Nu ik binnen ons team de stempel wijnkenner heb, want ja ik heb nu eenmaal een wijncursus gedaan, wordt er met prangende ogen mijn oordeel afgewacht. Wat vindt Lies ervan?

Ik merk dat vaker om mij heen, zodra je de stempel wijnkennis op je voorhoofd hebt staan, moet je over elk glas dat je naar binnen werkt een weloverwogen mening geven. En vooral het beslissende oordeel is belangrijk: issie goed of niet? Maar waarom eigenlijk? Moet een wijn helemaal uitgekristalliseerd worden of mag ‘ie ook gewoon prima zijn?

Van dat laatste ben ik een grote voorstander. Want soms is het moment nét even belangrijker dan de wijn. Een toffe nieuwe klant: “Mwah deze wijn heeft wat aardse ondertonen”. Vieren dat je vakantie hebt: “De balans tussen de zuren en zoet is niet helemaal optimaal”. Proosten op een nieuw huis: “Ik vind de bubbels vrij groot voor dit type wijn.” Dat zijn toch ongelofelijke dooddoeners? Soms maakt het even niet uit wat je drinkt en is het nieuwe huis, die blije collega of het moment samen met je grote liefde belangrijker dan al het andere in de wereld. En dus ook belangrijker dan de wijn. Ietsjes dan.

Om maar direct het goede voorbeeld te geven:

Welke wijn?

Cava Mont Marcal uit Spanje

 Welke druif?

Een combinatie van Xarello, Macabeau en Chardonnay

 Gekocht bij?

Geen idee. Gedronken op mijn werk na het winnen van een nieuw klant.

Het oordeel? Prima bubbelwijntje! Op naar de volgende nieuwe klant, ik zeg proost!