Water bij de wijn

Ik blijf ze tegenkomen. Meisjes (sorry, ik ken alleen de vrouwelijke variant) die in de kroeg, met een stalen gezicht, een zoete witte wijn mét ijs bestellen. Hoe krijg je het voorelkaar? Drink dan een Malibu of een Passoã. Desnoods een Breezer Ananas. Nu is de combinatie ijs en wijn iets dat mij nog het meeste stoort. Even voor de duidelijkheid: ijs is bevroren water.

We gooien dus zonder blikken of blozen klonten water bij de wijn. Drankmisbruik van de bovenste plank. Het nut ervan is mij overigens totaal niet duidelijk. Ik mag toch hopen dat de barman de wijn koud inschenkt. Doe je er dan ijs bij om de smaak te neutraliseren? Dan denk ik: neem geen zoete wijn waar je nog aan de smaak moet sleutelen. Dat heeft de wijnboer al voor je gedaan.

Toch vind ik dat ik ook even voor dit ondergeschoven kindje moet opkomen. Want een zoete witte wijn kan echt goddelijk zijn. Als je eens de blits wil maken tijdens een etentje, laat je dan eens adviseren welke zoete wijn er past bij, ik noem maar een dwarsstraat, chocoladetaart. Je denkt dat je chocoladetaart al je van het is. Maar echt, door een passende zoete wijn, til je die taart naar een ongekend niveau. Alsof er een engeltje over je tong plast.  Voor je het weet is én de fles leeg én is er geen kruimel meer over van je taart.

Zoete witte wijnen zijn in veel gevallen dus meer dan prima. Maar houd gewoon even rekening met de setting. En laat het bevroren water sowieso buiten wegen. Deal?

 Welke wijn?

Duc de Termes, limited edition, uit de buurt van de Pyreneeën

Welke druif?

Petit Manseng, Gros Manseng, Arrufiac en Petit Courbu

Gekocht bij?

Jumbo Foodmarkt in Amsterdam Noord

 Goed. Dus even de mindset: lang getafeld, voor-, hoofd- en nagerecht achter de kiezen en nog altijd geen zin om te stoppen met de gezelligheid. Dus pakken we deze zoete dame erbij. De kleur van deze wijn is goudgeel, een beetje vlakjes voor een zoete wijn. Als ik ‘m proef, dan kan ik alleen maar denken aan aromarijke vruchten. Perzik, banaan, van dat soort. Hoewel de wijn op en top zoet is, proef je ergens achter in de mond toch nog een zuurtje. Geen absolute hoogvlieger hoor deze wijn, maar mede dankzij het kleine zuurtje geschikt voor ieder etentje. Direct zin om weer een nieuw etentje te plannen!